Digitalisering eller analogisering

Några steg ifrån att krocka in i mig kikar han upp från mobilen och svänger av.

Ibland funderar jag på om det är därför som de byggnader som byggs idag ser ut som intetsägande boxar; för att folk i allmänhet ändå inte ser sig omkring. För att människor i så stor utsträckning bor kvar i sina mobiler var de än är, i en låtsasvärld som stimulerar hjärnan att tycka att man faktiskt uträttat något när man oftast egentligen inte gjort ett skit.

Min mobil är en ständig följeslagare och ett fantastiskt verktyg och hjälpmedel. Men den är också ett svart hål av dödtid och ett ständigt "krav" som påminner mig att hålla mig sammankopplad med hela världen.

Visst händer det allt för ofta att jag finner mig själv bläddrandes bort minut efter minut i flödet i någon social media-app, utan att egentligen veta varför. Och det är kolossalt lätt att hamna där. Hjärnan tycker om enkla utvägar - sånt som är säkert och tryggt, med låg risk för misslyckanden och smärta.

Hjärnan är lurig.

För samtidigt vet jag ju att det finns massor av saker jag hellre skulle vilja göra. Men de kräver förstås ett visst mått ansträngning. Och den där lilla boxen med världens alla nyheter, videos - ja, allt! - finns ju alltid där precis bredvid mig.

Men i takt med att världen blir mer och mer digital tycks det mig som om att fler och fler märkt att det inte är helt positivt att byta ut de analoga verktygen. Analog fotografering har fått ett stort uppsving på senare tid, vilket jag kan tänka mig beror på att människor insett att digital och analog fotografering helt enkelt är olika verktyg och att ett av dem inte ersätter det andra. Bullet Journals har blivit ett fenomen där man planerar och antecknar analogt i en anteckningsbok istället för digitalt. Så att trots att all världens kom-ihåg-listor och kalendrar kan nås via en smartphone så väljer alltså fler och fler att gå tillbaks till att ha en vanlig bok med sidor av papper.

Den fysiska kopplingen, att hantera något verkligt, är något som saknas i den digitala världen. Det har länge pratats om att e-boken skulle slå ut vanliga pappersböcker men så har inte skett, och jag tror inte det kommer ske i varje fall inom min livstid. Jag tror att människor alltid kommer ha ett behov av fysiska ting som man kan se, hålla i och känna doften av.

Men det handlar förstås också om hastigheten och om "bruset". I den digitala världen går allt enormt fort, och vi bombarderas av information, reklam, och meddelanden av alla slag från alla möjliga håll, och allting händer nu, nu, nu. Kopplar man bort sig från surret ett tag så lugnar saker och ting ner sig lite och det går faktiskt att få göra en sak i taget. Så kallad multitasking är ju för övrigt ett kolossalt dåligt sätt att få saker gjorda.

Jag skulle kunna leva utan mobilen. Det är klart jag skulle.

Men utan papper och penna… Det vete sjutton.


Bra saker:

Morgonljus. Små byggprojekt. Min Nikon F3. Rosa blommor mot gulgröna blad. Tjocka akvarellpapper. Gula kläder. Bäcksvart bläck som knappt ljusnar alls när det torkat. När saker "bara funkar". "Avengers: Endgame".

Saker jag irriterar mig på för tillfället:

  • Folk som går fyra personer i bredd och tar upp hela trottoaren när det finns massa andra människor som vill gå förbi. Nej, jag kommer inte gå ut i cykelvägen, jag kommer gå igenom er.
  • Folk som cyklar mot riktningen på enkelriktad väg.

Dagens YouTube-tips:

Aaron Draplin Takes On a Logo Design Challenge

Sketchbook Painting Outdoors - My Process

Lyssnar på:

First Aid Kit - Fireworks

Uppladdat i Övrigt

  • Braindump
  • Mobiler
  • Tankar
  • Blandat
  • Funderingar
  • GubbarMig
  • Svammel