• Påsk

  Svetten lackar och ytterkläderna har blivit för tjocka. Eller kanske är det jag som är det? Hur som helst har någon sorts värme nått våra nordliga breddgrader, träden exploderar i knopp, och skrikande måsar har gjort sin entré för året. Ganska snart lär de börja kasta sig ner från hustak och lyktstolpar för att, under våldsamt skrikande, mota bort de farliga stadsborna från lurviga mås-tussar.

  Det är april 2019, och det är Påsk.

  Färgglad fågel

  Påsktider har tett sig lite olika genom åren. Som liten var påsken godisets högtid, och jag vill minnas att det blev hyfsat stora mängder av den varan. Det gällde att hinna gå till många hus med påskbrev så man kunde samla på sig mycket godis. Så på morgonen var kassen full av brev som senare byttes ut mot sötsaker.

  Påsken var även raketerna och smällarnas högtid. Det var då man verkligen brakade loss fyrverkerierna - inte vid nyår. Vid en påsk i 90-talets Värmland låg snön i drivor längs vägarna, och vi sprängde hål i den med påsksmällare (tigerskott vill jag minnas att det var). Jag inser i skrivande stund att de enda tändare jag nånsin ägt var de jag hade som liten för att smälla bomber. Kanske var det hela inte de klokaste av upptåg, men kul var det.

  Vid påskhelgen för tio år sedan var jag inlagd på akuten med en slang instucken i buken efter att min blindtarm spruckit. Jag minns att Angel Cabrera vann Us Masters då, och jag såg sammandraget på nyheterna från sjukhussängen. Om ni kan undvika att få blindtarmsinflammation, gör det. Det gör ont. Förbannat ont.

  För sex år sedan traskade jag omkring med kameran på Bjärehalvön och åt påskbuffé på Örenäs slott. För fyra år sedan spenderade jag en solig men kylig påsk i Skåne och i Danmark, på Frederiksborg Slott med sin långa trädgård, och med lunch på Hovdala slottsrestaurang.

  Under årets påskhelg är jag kvar i staden med tjock-slottet, och gör jag mitt bästa för att undvika godis. Jag lär väl inte lyckas helt, men det går bättre än det brukar. Och det är ju ändå rätt så bra. Och det finns ju ganska mycket produkter med "låtsas-socker" som man kan lyxa till det med om man så vill. Huruvida det är bättre eller sämre låter jag vara osagt, men det verkar i varje fall funka okej för min egen del.

  Jag gillar fortfarande påsken, kanske faktiskt lika mycket som jag gjorde när jag var liten. Men istället för att se påsken som en godis-högtid är det här mer av den tiden då färgerna exploderar i tokiga kombinationer, när naturen bryter fram ur sin dvala, och man får en liten paus att stanna upp, grubbla, tänka till och planera.

  För fem år sedan i april skrev jag en dikt på engelska - om jag inte minns helt fel satt jag då på en buss mellan Karlstad och Örebro - om de sovande tistlarna som svajar längs vägar och åar. Jag tror den får avsluta det här inlägget.

  Glad påsk på er, allihopa!

  Motorway Thistle

  Beige is the thistle
  that cracks to the whistle
  of green winds and motorway fumes.
  The spiked and ungainly,
  unnoticed though mainly
  just sleeping till summer resumes.


  Dagens YouTube-tips:

  The Importance of Color in Photography - Lauren Tepfer Phototalks

  How To Be Creative: How an Artist Turns Pro

  Lyssnar på:

  Elton John - Songs From the West Coast

  Uppladdat i Övrigt

  • Påsk
  • Minnen
  • Poesi
  • Tips
 • Ny sajt, ny blogg

  För de som varit inne på den här sajten tidigare så ser ni att det är ganska mycket som ändrats. I själva verket så har allting ändrats; jag har bytt verktyg som sajten hanteras av, designat om allting, gjort nytt innehåll - ja, det mest är väl egentligen ändrat.

  Sen är det ju det här med språket.

  Som synes har jag gått över från det mer internationella nätspråket engelskan, till ett lite mer lokalt språk, svenskan. En av de mål/planer jag satt upp för det här året är att fokusera mer på skrivande på svenska än på engelska. Jag kan ha en tendens att fladdra lite väl mycket mellan olika saker/ämnen/tankar/uppgifter/planer ibland, så då kändes det som en rätt så bra idé att begränsa sig lite. Begränsningar är dessutom - generellt - ett bra sätt att öka på kreativiteten.

  Så svenska får det bli. För stunden.

  Här börjar lite programmeringssnack. Skippa den här biten om det känns ointressant.

  Min gamla sajt byggde jag från grunden. Jag utvecklade mitt eget CMS utifrån mina egna krav. Jag lärde mig väldigt mycket under tiden, och jag lyckades bra med att få till ett verktyg som gjorde det lätt att uppdatera bloggen och som var blixtsnabb att surfa in på, utan att den hade en massa onödiga krusiduller. Med tiden kom det dock ett antal nya funktioner jag skulle vilja ha på sajten (kategorier och taggar på blogginlägg till exempel), och jag upptäckte att tiden jag skulle få lägga på vidareutveckling av mitt CMS var liksom inte värt det. Jag ville ju faktiskt inte sitta och knacka ihop funktioner till ett CMS på min fritid. Jag ville att de funktionerna redan skulle va på plats när jag behövde dem så att jag kunde fokusera på det jag vill syssla med. Därför var det dags att se sig om efter ett färdigt CMS.

  Jag visste redan att WordPress var på tok för klumpigt för min del. Det är på många sätt ett antikt och onödigt stort system som är en pina att göra kodändringar i. Jag ville ha ett litet CMS, som bara innehöll de mest viktiga funktionerna, men med möjlighet att lägga till fler. Det var även viktigt att CMS'et hade bra struktur och byggt med både utvecklare, designer och administratör i åtanke. I mitt fall är ju jag alla tre.

  Mitt val föll på October CMS. Det har de funktioner jag behöver utan att fylla ut med massa onödigt. Det har en logisk struktur, det är relativt enkelt att göra designändringar, det är användarvänligt, och det är lätt att sätta upp. Att man dessutom kan göra de flesta ändringar till koden direkt i själva CMS'et tyckte jag var riktigt smidigt.

  Slut på programmeringssnacket.

  I och med den här nya sajten börjar ju även bloggen om från ruta noll. Det här blir det första blogginlägget och inläggen från min gamla blogg har fått resa till den stora blogghimlen.

  Ungefär så.

  Vi får väl se vad det blir av detta.

  Uppladdat i Sajten

  • Sajtuppdatering
  • October
  • CMS

Kategorier